zondag 9 maart 2008

Integriteit

Wat is integriteit? Wat heeft dit met bewustzijn te maken? Waarom schrijf ik hierover?

Integriteit is een eigenschap, die de ene mens nog wel heeft, of zich er van bewust is en er naar tracht te handelen en de andere niet. Iemand is integer als hij of zij rechtschapen is volgens de bewoordingen in het woordenboek. Hij weet dan wat eerlijk is, en ik verbind bij integriteit de eerlijkheid dan ook aan het feit dat hij eerlijk IS.
Wanneer ben je eerlijk? Integriteit, het mooie woord dan blijkbaar voor eerlijkheid, kan vaak tegen je werken. Integer zijn (integriteit) heeft met het collectieve bewustzijn te maken. Iemand die integer is kiest in zijn denken en handelen voor het grote geheel, dat soms in strijd kan zijn met een situatie en soms zelfs ontzettend tegenstrijdig is met wat men op dat moment misschien als VERSTANDIG kan aannemen. In de politiek zouden de politici integer moeten zijn, maar dit wordt hen vrijwel onmogelijk gemaakt. Er zijn zoveel aspecten aan het nemen van een beslissing dat een verantwoordelijke niet anders kan dan zich laten adviseren en dan daarnaar te handelen en te besluiten.

Iemand die integer is, is een voorvechter voor het duurzame, hij kijkt ver vooruit, hij voorziet de gevolgen van alles.
Bij zijn keuzes laat hij zich leiden door vertrouwen in zich zelf en het geheel. Hij wil een betrouwbare persoon zijn, hij wil werken voor een betrouwbaar geheel en hij wil meewerken aan een duurzame samenleving waarin mensen en het milieu worden gerespecteerd en rekening wordt gehouden wordt met toekomstige generaties. Zo’n persoon zal een eenzame strijd voeren als zijn omgeving, zijn naasten, zijn gemeenschap niet de zelfde meningen zijn toegedaan en hem daarin steunen.
De Dalai Lama is zo iemand. Hij is een verdediger van het algemeen belang. Hij zal zich hier altijd door laten leiden. Hij wil dat zijn handelen bijdraagt aan het welzijn in de samenleving. Schade voor mensen moet zo veel mogelijk worden voorkomen.

Bewust zijn van het grote geheel brengt je in conflict met je integriteit. Want wat voor de ene partij goed kan zijn, kan tegen de ander werken. In de bio-industrie (ik ben vegetariër, dit ter toelichting) is het verhogen van de vleesproductie gunstig voor de omzet en voor het bevoorraden van de winkels, die alleen maar dat willen verkopen, waar de meeste vraag naar is en dan nog zo goedkoop mogelijk, want anders wordt het niet gekocht.
De bio-industrie is niet goed voor het grote geheel, dat wat wij soms theatraal “moeder aarde” noemen, zijn we met zijn allen in sneltreinvaart kapot aan het maken.
Het milieu gaat hard achteruit, zo erg dat de film “The day after tomorrow” al bijna bewaarheid is, als we kijken naar de meteorologische ontwikkelingen.

Maar wat moeten we er dan aan doen? Hoe kunnen we alles in evenwicht krijgen? Hoe zorgen we er voor dat we niet meer in strijd met onze integriteit en ons collectief bewustzijn handelen?
Ik lijk wel een puber, als ik dit zo nalees, blijkbaar zijn mensen van die leeftijd zich meer bewust van hun integriteit en schoppen zij daarom tegen de gevestigde orde en verzetten zij zich daarom tegen de beslissingen die de hoge heren (en ouders) nemen.
En wat ik met dit alles alleen maar wil zeggen, is dat we met zijn allen ons bewust moeten worden en de ondergang moeten stoppen. Zoals we in alle spelletjes die we spelen en in alle films die we kijken en maken, vechten tegen het kwade (ik ben verder een pacifist, en speel geen vechtspelletjes … tenminste …) en wat we zingen in onze muziek. Dit alles zal moeten maken dat het tij keert. Dat er betere tijden komen en binnen niet al te lange tijd … voor onze kinderen en diens kinderen.

*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten