dinsdag 7 juli 2009

Deel 2 Vrijheid


Deel 2 Vrijheid

Sociologie is een maatschappijweten- schap, het is dus een wetenschap die de mens in zijn relatie tot anderen bestudeert. Je kan begrijpen dat bij de sociologie dus inderdaad een aspect als vrijheid veelvuldig aan de orde kan komen als studie-onderwerp. Want zou je voor je zelf bestuderen wat je er onder verstaat wat voor jou vrijheid is (vul svp mijn nieuwe poll op hyves met die vraag in en geef eventueel een toelichting?).
Je relatie tot anderen als het om vrijheid gaat, betekent dat je in eerste instantie goed zou moeten weten wie je zelf bent, en wat je allemaal onder vrijheid verstaat, en dat is voor iedereen altijd weer een ander iets. Iedereen ziet vrijheid net even anders, en daarom is het vrijwel onmogelijk om vrijheid voor een groep sociologisch goed te omschrijven. Wel zijn er raakvlakken en kan er omschreven worden hoe de vrijheid voor een groep er uit zou kunnen zien. Volgens de sociologie is vrijheid: Vrijheid wordt meestal gezien als de mogelijkheid om te doen en laten wat men wil terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin. Het is nuttig onderscheid te maken tussen "vrijheid van ..." en "vrijheid tot ...": de eerste soort vrijheid houdt verband met bevrijding (bijvoorbeeld van vreemde overheersers, waandenkbeelden, ziekte), de tweede met de mogelijkheid om te kiezen (inrichting van het eigen leven of dat van de samenleving).
Zoals je kunt lezen betekent het dus dat je voor jezelf de mogelijkheid om te doen wat je wil, naar eer en geweten uiteraard en zonder daarbij een ander schade te berokkenen, en dus de ander ook die mogelijkheid te laten om te doen wat hij of zij graag wil.
Dat is dus wat vrijheid is. Als Nederland dus een vrij land is en Europa een grote verzameling is van vrije landen, en als de wereld alleen maar voorstaat om vrijheid hoog in het vaandel te hebben, hoe kan het dan dat we nog steeds anderen in hun vrijheid beperken en willen beperken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten