donderdag 14 januari 2010

Politiek volgen en aangedaan door het bericht over de aardbeving in Haïti - deel 1

Politiek volgen en aangedaan door het bericht over de aardbeving in Haïti – deel 1

Ik vernam van de aardbeving in Haïti, terwijl ik druk bezig ben met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart aanstaande, en terwijl ik op de voet probeer te volgen wat er allemaal gaande is in de Tweede Kamer over en naar aanleiding van het rapport van de Commissie Davids.

De aardbeving in Haïti was een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter, die plaatsvond op dinsdag 12 januari 2010 om 16:53:09 uur lokale tijd.

Er wordt gevreesd voor tienduizenden doden door de ramp. Er zijn vele berichten nu over  de aardbeving en ik lees ze met grote verbijstering, omdat het een steeds weerkerend gebeuren is voor de eilandbewoners. Grote aantallen gebouwen zijn ingestort, ziekenhuizen, scholen, gevangenissen, het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en bovenal de vele krottenwijken, van de mensen wiens woningen toch al niet zo deugdelijk waren. Als ze al niet onder het puin terecht zijn gekomen, dan hebben ze nu geen woning.

Er zijn Nederlandse hulporganisaties naar Haïti, en er zijn Nederlanders omgekomen begreep ik.

Het is allemaal zo’n contradictie, als ik me dan weer verdiep in de politiek.

 

Haïti is door Columbus ontdekt in 1492, ik krijg dan beelden van avontuurlijke reizen, en lange boottochten.

Natuurlijk ging ik het even opzoeken voor wat achtergrond informatie en ik lees op wikipedia over de bevolking:

Oorspronkelijk werd het land bevolkt door indianen. De huidige bevolking van Haïti stamt grotendeels af van de Afrikanen die als slaven naar het land werden gebracht en spreekt Kreyòl, een op Frans gebaseerde taal. Daarnaast is er een kleine Franstalige groep van halfbloeden oftewel mulatten, nakomelingen van meestal een Franse vader en zwarte moeder, die de belangrijkste posities in het land innemen en aldus de elite vormen. Van oudsher zijn er veel spanningen en geweld tussen de mulatten en de zwarte meerderheid van de bevolking. Omdat het merendeel van de bevolking oorspronkelijk uit Afrika stamt, draagt het land nog steeds een Afrikaans karakter. Haïti heeft een bevolking van negen miljoen personen, die snel groeit. Er is veel kindersterfte en analfabetisme. Veel mensen verlaten het platteland en gaan in de steden wonen. Als gevolg van de armoede en de onrustige situatie waarin het land verkeert, is de emigratie vanuit Haïti, vooral naar de VS en de Dominicaanse republiek, de laatste decennia belangrijk toegenomen. 

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond en een van de armste landen op aarde. Door decennia van geweld en onrust kent het land nauwelijks enige economische ontwikkeling. De kloof tussen arm en rijk is enorm. Er werken tenminste vierhonderdduizend kinderen als slaven; zij worden Restaveks genoemd. Er heerst een zeer hoge werkloosheid. Het merendeel van de bevolking is werkzaam in de landbouw, er is maar weinig industrie. Door massale ontbossing en niet-duurzame landbouwmethoden worden grote delen van het platteland bedreigd door erosie en verwoestijning. De eigen landbouwproductie neemt af en wordt verdrongen door goedkopere import. De infrastructuur van het land is zeer slecht. De VS is veruit de belangrijkste handelspartner. Haïti is sterk afhankelijk van leningen en giften vanuit het buitenland en leeft hoofdzakelijk van wat geëmigreerde Haïtianen naar hun vaderland terugsturen. Het land heeft veel buitenlandse schulden. Het eens bloeiende toerisme is door de onrust in het land bijna niet meer aanwezig.

In augustus en september 2008 werd Haïti getroffen door drie cyclonen, met grote overstromingen en navolgende humanitaire crisis tot gevolg. (Bron: wikipedia).

*

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten