maandag 18 januari 2010

Beeld Bep van Klaveren warm ingepakt - GroenLinks wil offensief voor isolatie huurwoningen

Beeld Bep van Klaveren warm ingepakt - GroenLinks wil offensief voor isolatie huurwoningen

 

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks vandaag in 50 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. Ook in Kralingen-Crooswijk op de Goudse Rijweg is het standbeeld van Bep van Klaveren geïsoleerd met lekker warme kleren. Het standbeeld staat symbool voor alle huurders van Kralingen-Crooswijk die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks wil dat Kralingen-Crooswijk zorgt dat volgend jaar een overgroot deel van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 worden teruggebracht', rekent GroenLinks-raadslid Rik Grashof voor. 'Helaas lopen de meeste corporaties nog niet warm om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening.'

Groen Werkt
Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. 
Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.

10% per jaar isoleren
GroenLinks wil dat de gemeente met alle Rotterdamse woningcorporaties bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen.
GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.

 

 

GroenLinks kleedt standbeelden aan

Rotterdam, 15 januari 2010

Rotterdamse standbeelden worden zondag 17 januari warm aangekleed. Zo krijgt het beeld van Erasmus een dikke sjaal, evenals de beelden van Fanny Blankers Koen en Beppie van Klaveren. GroenLinks wil met de actie aandacht vragen voor de stijgende energiekosten en de slechte isolatie van veel huurwoningen.

In Rotterdam worden tenminste tien standbeelden aangekleed. ,,Met de actie willen we aandacht vragen voor de slecht geïsoleerde huizen in de stad. Als corporaties niet snel aan de slag gaan met het verbeteren van de woningen in Rotterdam, betalen mensen over tien jaar meer aan hun energierekening dan aan huur en zitten zij letterlijk in de kou”, zegt raadslid Arno Bonte. De partij komt komende week met een voorstel om de energiekosten te verlagen en tegelijk de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en isolatie te stimuleren.

GroenLinks wil dat de woningbouwcorporaties in de komende jaren fors gaan investeren in isolatieprogramma’s en in het plaatsen van bijvoorbeeld zonnecellen en warmtepompen. ,,De olievoorraden raken langzaam uitgeput. Dat betekent dat de prijs voor energie onherroepelijk omhoog gaat, daarover zijn alle energiedeskundigen het eens. Als we niets doen aan energiebesparing, lopen de kosten voor huishoudens enorm uit de klauwen en ontstaat een nieuwe sociale kloof,tussen mensen die energie kunnen betalen en mensen die de was weer met de hand gaan doen. De energiecrisis gaat over armoede en sociaal beleid, niet alleen over klimaatverandering. Corporaties zijn het aan hun stand verplicht om de woonlasten van hun huurders niet uit de pan te laten stijgen. Actie is hard nodig.”

------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie: U bent van harte welkom bij het aankleden van het Erasmusbeeld bij de Laurenskerk. Lijsttrekker Arno Bonte zal daar een woord spreken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten