zaterdag 5 december 2009

Groenlinks ziet niets in voorstellen van Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam heeft felle kritiek op de manier waarop het stadsbestuur omgaat met participatie. De partij wil liever de integratie van inwoners afdwingen met dwang en sancties. GroenLinks ziet niets in het voorstel. ,,Als je wilt dat mensen meedoen, hoort daar geen drang en dwang bij”, zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs. ,,Dat werkt niet.”

Leefbaar Rotterdam stelt in het plan ‘Rotterdam, Stad van Goud’ onder meer voor om mannen te korten op de uitkering als hun vrouw niet participeert in de samenleving. Ook mogen oudkomers van de Leefbaren niet langer meedoen aan inburgeringcursussen, stoppen de subsidies aan organisaties met een religieuze achtergrond, moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat ambtenaren van de sociale dienst een relatie aanknopen met cliënten en moet er halfjaarlijks worden gerapporteerd over terrorisme in de Maasstad.

GroenLinks ziet niets in de voorstellen, die alleen gesteund werden door Leefbaar Rotterdam zelf. ,,Wij spreken liever over participatie dan over integratie. We zijn allemaal Rotterdammer en de stad is wat ons bindt. Daarbinnen hebben mensen behoefte aan ruimte om te kiezen voor een eigen leefstijl en eigen opvattingen,” zegt Anneke Verwijs.

GroenLinks heeft in de afgelopen jaren keihard gewerkt om de negatieve sfeer rond integratie om te buigen naar een positieve aanpak. Zo zijn de taal- en inburgeringtrajecten vernieuwd, is fors geïnvesteerd in onderwijs, loopt er een dialogenprogramma om mensen met elkaar in gesprek te laten zijn en zijn er veel mogelijkheden bij gekomen om actief te participeren in de stad. ,,Burgerschap draait om betrokken Rotterdammers die een bijdrage leveren aan de stad en elkaar de ruimte geven, maar ook om een overheid die haar burgers kent, actief benadert, serieus luistert, vertrouwen geeft en initiatieven maximaal ondersteunt. Daar horen wat GroenLinks betreft geen dwang en sancties bij, zoals Leefbaar wil.”

 

http://rotterdam.groenlinks.nl/node/33882

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten