zaterdag 5 december 2009

Dochters verkocht

·        

Cambodja: stappen op weg uit de armoede

Wie in Cambodja rondreist, ziet armoede. In de armste provincies moeten veel mensen zien rond te komen van net iets meer dan anderhalve dollar per dag. Daar kun je nauwelijks van leven. Tallozen hebben nauwelijks of helemaal geen onderwijs gehad. Landbouwgrond is vaak slecht van kwaliteit en levert weinig op. Overal staan gammele hutjes. Kinderen lopen bloot rond. Wegen zijn voor het grootste deel niet meer dan slecht onderhouden zandpaden.

http://www.oxfamnovib.nl/media/online/Projecten/KJP_04122009_cambodja2_550x366.jpg


Dochters verkocht
In oktober bezochten donateurs Hermina en Dirk Cambodja voor Oxfam Novib. Diep onder de indruk keerden ze terug. “Een moeder vertelde ons dat ze haar twee dochters heeft verkocht voor 1000 dollar elk. Hoe kom je tot zoiets verschrikkelijks? En we hoorden dat een aanklacht tegen verkrachting is ingetrokken omdat een goede afloop toch niet haalbaar is door de corruptie. Wel werd het slachtoffer afgekocht met wat geld.”

De bevolking probeert zich staande te houden met van alles en nog wat. Langs de weg zie je her en der wat eenvoudige verkoopstalletjes. Het is niet makkelijk om aan zoveel armoede snel een einde te maken.

Hermina: “En dan komt er nog bij dat mensen ook haast niet weerbaar zijn tegen natuurgeweld. Het staartje van de oktobertyfoon heeft voor enorm veel overlast gezorgd. Veel hutjes zijn ondergelopen en ook het kantoor van de ontwikkelingsorganisatie Padek in Siem Reap dat we bezochten had te lijden van wateroverlast.”

Partnerorganisatie PADEK werkt met steun van Oxfam Novib in de allerarmste provincies van Cambodja. Ze geeft mensen een kans op een beter bestaan onder meer door:

·       Tegen lage rente leningen te verstrekken aan mensen die een eigen bedrijfje opzetten

·       Scholen te bouwen en te zorgen voor onderwijs

·       Schoondrinkwatervoorzieningen aan te leggen

·       Gezondheidszorg op te zetten en aandacht tegen aan aids en aidspreventie.

Kies voor de armsten van Cambodja. Steun Padek

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten