woensdag 17 maart 2010

Oproep van Greenpeace om Nestlé te laten stoppen om palmolie te gebruiken

Oproep van Greenpeace om Nestlé te laten stoppen om palmolie te gebruiken http://www.greenpeace.nl/news/kitkat-bedreigt-bestaan-orang

Nestlé gebruikt palmolie waarvoor de laatste oerbossen van Indonesië worden vernietigd voor producten zoals KitKat. Niet alleen een ramp voor het klimaat, maar Nestlé is hiermee ook medeverantwoordelijk voor het uitsterven van de ernstig bedreigde orang-oetan. We roepen Nestlé op om te stoppen met het gebruik van deze palmolie en zich hard te maken voor een volledige stop op verdere ontbossing voor palmolieplantages. Vraag Nestlé to give the orang-oetan a break!

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en komt voor in tweederde van alle producten in de supermarkt. In Indonesië is de aanleg van nieuwe palmolieplantages de belangrijkste oorzaak van ontbossing. Voor de palmolieproducenten is het heel aantrekkelijk om oerbos te kappen en daar palmolieplantages op te zetten. Zo verdienen ze namelijk aan de verkoop van het hout én aan de palmolie. Maar het oerbos is voorgoed verdwenen.

De razendsnelle ontbossing heeft Indonesië de twijfelachtige eer opgeleverd van een vermelding in het Guiness Book of Records als snelste ontbosser ter wereld. De enorme rijkdom aan planten en dieren wordt hierdoor ernstig bedreigd. De orang-oetan, de apensoort die zo nauw aan ons verwant is, staat zelfs op de rand van uitsterven.

De ontbossing voor palmolie veroorzaakt ook een enorme uitstoot van CO2. Veel van de laatste regenwouden van Indonesië staan op metersdikke lagen plantenresten. In deze zogenaamde veenbodems zijn grote hoeveelheden CO2 opgeslagen. Om de palmolieplantages aan te leggen, wordt het veen drooggelegd en in de brand gestoken. De CO2 die dan vrijkomt, maakt van Indonesië de derde grote uitstoter van broeikasgassen, na China en de VS.

Greenpeace heeft nieuw bewijs waaruit blijkt dat het voedingsmiddelenconcern Nestlé palmolie koopt van bedrijven die betrokken zijn bij illegale ontbossing, de vernietiging van leefgebieden van de orang-oetan en het illegaal aanleggen van plantages op veengronden. Greenpeace heeft het bedrijf de afgelopen jaren al meerdere malen opgeroepen om zijn contracten met deze leveranciers te beëindigen en om een volledige stop op ontbossing te steunen. In tegenstelling tot andere bedrijven zoals Unilever heeft Nestlé tot op heden nog geen gehoor gegeven aan onze oproep.

Bewijs: http://www.greenpeace.nl/reports/caught-red-handed

Palmolie zit in veel verschillende producten: van margarine tot wasmiddel, van soep tot zeep. Het is terug te vinden in maar liefst 60 procent van onze dagelijkse boodschappen.

Ook door het gebruik van palmolie als biobrandstof neemt de vraag toe. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, wordt oerbos verwoest voor de aanleg van palmolieplantages. Indonesië en Maleisië leveren 85 procent van de wereldproductie van palmolie. De laatste regenwouden van deze landen staan hierdoor onder extreme druk.
Binnen de Europese Unie is Nederland de belangrijkste importeur. Na bewerking exporteert Nederland een groot deel van de palmolie en producten weer naar andere landen.

Lees verder: http://www.greenpeace.nl/campaigns/oerbossen-2/bedreigingen/palmolie

palmolie, plantages, fabriek, indonesië

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten