donderdag 1 mei 2008

Armoede 1

Sneller arm bij sociale uitsluiting.
Nibud en Eén: Vandaag onderzoek naar armoede. Geen verwarmd huis, niet iedere dag een warme maaltijd, en niet of nauwelijks op vakantie kunnen of lid van een sportclub zijn. Voor mensen die zich arm voelen is dit de dagelijkse realiteit. Van deze groep zit 70% vaak in de kou, en heeft de helft niet iedere dag een warme maaltijd. Sporten of op vakantie gaan is voor hen bijna onmogelijk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met het actualiteitenprogramma EénVandaag. Vijftien procent van de bijna twintigduizend deelnemers voelt zich arm. Onder alleenstaande ouders is de armoede het hoogst, 44% voelt zich arm.Verband tussen niet kunnen mee doen en arm gevoel. Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich sneller arm voelen als ze geen geld hebben voor sociale activiteiten. Niet lid kunnen zijn van een sportclub, niet kunnen uitgaan of niet op vakantie kunnen, zorgt ervoor dat mensen zich arm voelen. Vaak wordt als armoedegrens 105% van het sociaal minimum gehanteerd, voor alleenstaanden is dit ongeveer negenhonderd euro. Van de deelnemers aan de enquête die volgens deze grens arm zouden zijn, voelt 60% zich ook arm. De overige 40% voelt zich ondanks het lage inkomen niet arm. Uit de analyse blijkt dat deze mensen vaker aangeven sociaal actief te zijn. Wanneer vinden anderen iemand arm? Bijna iedereen in Nederland is het erover eens dat men in bezit moet kunnen zijn van een goed verwarmde woning, dagelijks een warme maaltijd en een telefoon. Mensen die zich niet én die zich wel arm voelen beschouwen deze goederen als noodzakelijk.
Top vijf noodzakelijke bezittingen: 1) Woning warm stoken 2) Dagelijks warme maaltijd 3) Vaste telefoon 4) Lid van sport/hobbyclub 5) Jaarlijks nieuwe kleding Vrijwel niemand geeft aan iemand arm te vinden als diegene niet kan roken of niet in bezit is van een auto, vaatwasser of dvd-recorder. Wel belangrijk, niet bezitten. Opmerkelijk is dat hoewel de meeste mensen bovenstaande zaken belangrijk vinden, zij er niet altijd voor kiezen hun geld ook aan die zaken te besteden. Mensen die zich arm voelen kiezen vaker voor een mobiele telefoon, een huisdier en een dvd-recorder dan voor het warm stoken van de woning, of iedere dag een warme maaltijd. Volgens het Nibud laten deze cijfers opnieuw zien dat goed kunnen rondkomen met een laag inkomen erg moeilijk is. Dagelijks staan mensen voor de ingewikkelde keuze meer te willen dan te kunnen. Meer nadruk op sociale participatie.
Het Nibud adviseert mensen goed bij zichzelf na te gaan wat zij absoluut noodzakelijk vinden en daar hun uitgavenpatroon op te baseren. Hierbij moet ook goed in de gaten worden gehouden of er voldoende geld is voor de sociale participatie. Het Nibud zal in zijn voorlichtingsactiviteiten hier ook nadrukkelijker op gaan wijzen. Veel gemeenten ondersteunen mensen met een laag inkomen financieel om toch aan sociale activiteiten te kunnen meedoen. Het Nibud raadt mensen aan na te gaan bij de eigen gemeente welke regelingen voor hen van toepassing zijn. Gemeenten kunnen ook ondersteuning bieden bij andere noodzakelijke, bijzondere kosten die rondkomen van een laag inkomen moeilijk maken.
EénVandaag Opiniepanel.
Het onderzoek is gehouden onder 18.832 leden van het EénVandaag Opiniepanel die zelfstandig een huishouden voeren. Dit is een internetpanel van het actualiteitenprogramma EénVandaag. De leden zijn per email gevraagd mee te doen aan deze enquête over armoede. Door herweging op leeftijd, opleiding, geslacht, provincie en politieke voorkeur is deze peiling representatief voor heel Nederland. Het totale rapport kunt u downloaden. Op www.eenvandaag.nl vindt u de enquête met de vragen en gegeven antwoorden en de daarbij horende televisiereportage. Datum: 02-05-2007 *

Geen opmerkingen:

Een reactie posten