zondag 11 oktober 2009

Water

Drink till you are as fluid as the flow,
than you can go with the flow
and know how you grow

Philologia

De mens bestaat voor het grootste percentage uit water. Er wordt gezegd dat het gemiddeld wel ongeveer 70 % van het lichaamsvolume is. Ons bloed bevat 83% water, onze spieren 75%, de hersenen 74% en zelfs botten bevatten 22% water.
Als de hoeveelheid lichaamsvocht onder een bepaald niveau zakt, kan er uitdroging ontstaan.
Diarree, overgeven en of overmatige transpiratie zijn veelvoorkomende oorzaken van uitdroging.
Directe symptomen van uitdroging zijn vermoeidheid, sufheid, trillen, hoofdpijn, misselijkheid, droge mond.
Gedurende de dag verliezen we een groot gedeelte van het lichaamsvocht. Koffie en andere dranken vullen het lichaamsvocht weliswaar aan, maar het is een misverstand dat de normale consumptie voldoende is. Er van uit gaande dat er koffie, thee en frisdrank gedronken wordt, eventueel een glas wijn of bier, vochtinname door overige voeding, kom je gemiddeld op twee liter vocht kunnen komen per dag.
Gemiddeld vochtverlies bij geringe activiteit gedurende de dag kan geschat worden op (door middel van toiletbezoek en transpiratie, ook als je niet echt last hebt van zweten, verliest de huid door middel van transpiratie wel structureel vocht) anderhalve liter tot twee liter. Verder wordt vocht verbruikt bij de vertering van voedsel, en alleen met ademen verbruik je al vocht. Indien je dus een hoger verbruik zelf al inschat, doordat je toilet bezoek een vochtige hoedanigheid is en je sterker dan gemiddeld transpireert, dan kun je er van uit gaan dat je minder vocht opneemt dan je binnenkrijgt.
Het gevolg is een langzame en structurele uitdroging.

Een goede graadmeter om te controleren of je voldoende vocht binnenkrijgt, is wanneer je minstens een liter lichtgekleurde urine uitscheidt. Zodra je urine donker gekleurd is, krijg je te weinig vocht binnen.

De gemakkelijkste manier om vocht in te nemen is door water drinken. Sporters dienen daarbij tevens op te letten dat zij bouwstoffen innemen die bij sportprestaties verbruikt of uitgescheiden worden. Zoals natrium, calcium enzovoort.
Bij te weinig vochtinname, gaat het lichaam ook bepaalde lichaamsfuncties niet meer of minder uitvoeren. Met alle gevolgen van dien voor een langere duur.

Water met de nodige voedingsstoffen, bouwstoffen, wordt met het bloed getransporteerd naar alle cellen van het lichaam. Zonder water worden heel veel voedingsstoffen maar beperkt opgenomen.
Zoals je wellicht weet zijn er voedingsstoffen die oplosbaar zijn in water. Uitdroging op zich wil dus tevens zeggen dat je cellen, je lichaam de benodigde voedingsstoffen niet of minder ontvangt, om de functie te kunnen uitvoeren.
Hierbij kun je spreken van de stofwisseling. Voedingsstoffen hebben een samenwerking met elkaar, ze hebben vaak een functie in combinatie met elkaar, hierom kunnen ze dus niet zonder elkaar.
Een voorbeeld is vitamine C.

Sonja

Vitamine C (ascorbinezuur), een in water oplosbare vitamine, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.
Bron: http://www.vitamine-info.nl/vitamines/vitamine_c

Wordt vervolgd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten